Hyvä johtaja innostaa – vaikka Teamsissa

Hyvä johtaja innostaa – vaikka Teamsissa

Hyvä johtaja innostaa – vaikka Teamsissa

Nykyään kuulee usein sanottavan, ettei etänä johtaessa voi oikeasti innostaa tai osallistaa ihmisiä. Moni saattaakin toivoa salaa, että pääsisi takaisin toimistolle ja omaan tuttuun tapaansa johtaa. Jos innostaminen tai osallistaminen koetaan hankalaksi, voi se johtua siitä, että niissä taidoissa on parantamisen varaa. Ehkä toimistopalavereissa ollaankin käyty enemmän läpi tuloksia esimerkiksi viime viikolta ja kerätty näihin lyhyet kommentit. Palaverit saadaan kyllä pidettyä ja keskusteluakin syntyy, mutta innostaminen ja uusien ideoiden hoksauttaminen jää pois. Mitä tapahtuu, jos tällainen palaveri siirretäänkin Teamsiin? Tapahtuu vielä vähemmän vuorovaikutusta.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Jos haluaa varmistaa, että omissa etäpalavereissa on vuorovaikutusta, pitää johtajan oppia rakentamaan sitä. Vuorovaikutus on parhaimmillaan sitä, että kaikki osallistuvat keskusteluun ja johtajan tarvitsee jakaa puheenvuoroja, jotta kaikki innokkaat saavat sanottua oman asiansa. Vuorovaikutuksen ja innostuksen pitää ollakin yksi kokouksen tavoitteista. Nämä taas tukevat kokouksen aihealueen viemistä toimenpiteisiin. Toimistolla on helppo ottaa vaikka fläppi avuksi ideoiden kirjaamiseen. Etäkokouksessa taas harvoin näkee kenenkään kirjaavan ideoita ylös muiden nähden. Johtamiskirjoissa puhutaan valmentavista kysymyksistä ja fasilitoinnista, ja näitä tulisi olla myös etäkokouksessa. Usein haasteena koetaan, ettei lyhyessä ajassa voi käyttää valmentavia kysymyksiä, koska tulee liikaa keskustelua, eikä kokoukseen varattua esitystä ehditä käydä loppuun. Onko etäkokouksessa pakko käydä esitystä läpi? Voisiko sen jakaa etukäteen osallistujille ja sitten etäkokouksessa kerätä ajatukset.

Tutkimusten mukaan ihminen jaksaa keskittyä livepalaverissa noin tunnin yhtäjaksoisesti, jonka jälkeen keskittymiskyky laskee radikaalisti. Etäkokouksessa pelkän äänen varassa johdettaessa on vastaava aika 23 minuuttia. Videokuvan ja materiaalin avulla ihminen jaksaa keskittyä jo 45 minuuttia. Tämän valossa ensimmäinen keino, jolla kokouksen vetäjä voi lisätä vuorovaikutusta, on laittaa oma videokuva päälle. Hetken päästä huomaa, että muutkin ovat laittaneet oman videokuvansa päälle. Jo tämä varmistaa, että kokousta seurataan paremmin. Kun tähän lisätään vielä valmentava ote ja osallistamisen menetelmät kokouksen tavoitteen mukaan, on innostus taattua. Kun tässä onnistuu, tällaisena kokoontumisrajoitusten aikana, luo se mahdollisuuksia vaikka mihin, kestävästä kehityksestä puhumattakaan! Otetaan siis etäjohtamisesta kaikki irti ja tehdään siitä apuväline valmentavaan johtamiseen!

 

Kai Rustholkarhu, Toimitusjohtaja Closer Group Oy

Kai on valmentanut urallaan tuhansia johtajia etäjohtamiseen.

Share this post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.